El cocarroi, una pasta clàssica que resisteix el pas del temps, és una espècie de coca petita tancada, en forma de mitja lluna, farcida de verdures diverses: bledes, espinacs, grells, col, colflori, ceba... però hi pot haver més farcits, sempre a partir d’elements vegetals. Molt diferents, menys corrents i més diminuts, són els farcits d’arròs, d’ou amb tomàtiga o de butzetes de tord, un menjar exquisit. Aquestes preparacions, dolces o salades, no són exclusives de l’Illa, ja que es troben –amb algunes variacions– a tota la Mediterrània: a Turquia, al Magrib, a Itàlia, a Còrsega...

Ingredients: 

  • 500 g de farina
  • 75 g d’oli
  • 75 g de saïm
  • 190 g de sifó
  • Col borratxona
  • Cebes tendres
  • Porro
  • Pèsols
  • Colflori
  • Xulla
  • Sobrassada
  • Sal, pebre bo i pebre bord dolç.

Preparació:

  • Antònia Serra Caimari (Muro, 1912), a qui devem la recepta, preparava inicialment la pasta amb un sobrant de pasta de pa, enriquida amb oli o saïm. Oferim una versió actualitzada.
  • Netejarem les fulles de col i n’eliminarem els tronxos; les farem degotar.
  • Tallarem la col ben fineta; hi afegirem els porros ben tallucats, ben igual que les cebes tendres (fent servir tota la part verda aprofitable).
  • Hi mesclarem una grapada de pèsols i brotets petits de colflori. També hi afegirem talladons de xulla dessalada i ho tremparem tot amb oli, sal, pebre bo i pebre bord. Hem de remenar bé la verdura i també la premerem per tal que perdi tot el suc possible.
  • Tastarem per veure com va de sal, ja que hi ha verdures que són molt fades i necessiten potenciar amb sal o amb les espècies.
  • Farem 12 trossos de la pasta. Amb l’aprimador estirarem la pasta de cada un, malavejant donar-los forma rodonenca. Posarem una cullerada de farcit al centre, dos pilotets de sobrassada i una altra cullerada de verdura.
  • Clourem el cocarroi agafant la pasta pels dos extrems i pitjarem amb els dits fins a on acaba el farcit. Aprimarem les voreres amb els dits i els acabarem de tancar amb els pessics clàssics. Posarem els cocarrois en una llauna, damunt paper vegetal. Encalentirem el forn.
  • Els courem uns 40/45 minuts a 190°, aproximadament.
  • Maria Antònia Sureda Vallespir ens va facilitar les proporcions de la pasta que ella prepara.