Ha passat Sant Marc, un sant que a Mallorca va lligat amb el consum de caragols. No sabem exactament quina és, ni quan es va produir, la relació del sant evangelista amb aquests mol·luscs; allò cert és que a Mallorca, des de segles enrere, existeix la creença que el consum de caragols millora, entre d’altres, els mals reumàtics. L’aprofitament –molt arrelat dins la nostra cuina– de les seves sobralles, enriqueix i crea plats gustosos. Amb els caragols, el seu brou –potent gràcies a les herbes, carn, embotits i un punt de coent– es poden fer veritables joies gastronòmiques.

Ingredients: 

  • Caragols cuinats amb herbes, carn sobrant, brou, ous bullits, (sopes, fideus, arròs...)

Preparació:

  • Segons el plat que vulguem preparar utilitzarem uns ingredients o altres.
  • Per fer uns fideus amb caragols caldrà colar el brou i triar la carn aprofitable. Si el brou no fos suficient, hi mesclaríem brou de carn o aigua.
  • Sense necessitat de fer un sofregit, posarem al foc el brou ben colat per evitar les closques. Seleccionarem els caragols i ben nets, els introduirem dins el brou.
  • Si hi ha carn, alguna patata sobrant trossejada (de les de l’allioli), o alguns bocins d’embotits, ho podem afegir al brou.
  • Quan el brou bulli, hi introduirem els fideus.
  • Si allò que volem, és fer unes sopes amb caragols, posarem les sopes al fons d’uns greixonera. Per damunt hi escamparem trossets de carn i els caragols (sense closca ni la part dels budells); tot seguit les escaldarem amb el brou dels caragols colat i ben calent.
  • Per damunt hi escamparem rodanxes d’ou bullit, que farà que el plat sigui visualment encara més atractiu. Devem la recepta a Maria Rayó Bibiloni (Alaró, 1928; Orient, 2006).
  • A més dels dos plats ressenyats, els caragols (sobrants o fets a propòsit), es poden afegir a un arròs, fideus o burballes de carn o de caça.
  • Lliguen molt bé amb els bessons de fava, que es cuinen també amb herbes.
  • A Cala Figuera (Bonaventura Rigo Rotger, s’Alqueria Blanca, 1925) preparava un plat singularíssim: llagosta, amb conill i caragols. Paraules majors. Tant de bo que encara es faci.
  • Podríem afegir més plats divins que tenen els caragols com a socis o com a protagonistes: els peus de porc, l’aguiat de butza, la cassola, el conill amb ceba...